Cila është adresa juaj IP publike

Cila është adresa juaj IP publike

Adresa juaj personale IP është:

34.239.158.223
AS14618 Amazon Inc
amazon.com
, Ashburn, Virginia, United States
America/New_York - Koha lokale është: 10:31:21
57668

Informacioni i klientit

(Gjerësia/lartësia)
English
(Gjerësia/lartësia)

Gjeolokimi i informacionit të IP-së tuaj

Në disa raste vendndodhja është e përafërt.

Cila është adresa IP?

Adresa IP do të thotë Adresa e Protokollit të Internetit. Protokolli i Internetit është një grup rregullash për komunikimin përmes Internetit, të tilla si dërgimi i postës, transmetimi i videos ose lidhja me një faqe interneti. Një adresë IP identifikon një rrjet ose pajisje në internet.

Çfarë bëjnë Protokollet e Rrjetit?

Protokollet e internetit menaxhojnë procesin e caktimit të një adrese IP për çdo pajisje. Adresa IP është unike. Kjo e bën të lehtë të shikosh se cilat pajisje në internet janë, dërgimi, kërkimi dhe marrja e informacionit dhe çfarë informacioni është.

Si funksionon adresa IP?

Adresa IP ka të njëjtin qëllim si numri i telefonit. Identifikoni pajisjen, në këtë rast pajisjen që lidhet me internetin, dhe bëni lidhjen me uebsajti që po vizitoni, i cili nga ana tjetër mund t'ju identifikojë dhe monitorojë trafikun.

Cili është ndryshimi midis një adrese IPv4 dhe një IPv6?

Ka dy lloje të adresave IP: IPv4 dhe IPv6. ndryshimi midis të dyjave është i gjithi në numrin e shifrave që i përbëjnë ato. Adresat IPv4 përmbajnë një seri prej katër numrash që variojnë nga 0 (pa përfshirë të parin) deri në 255. Çdo numër ndahet nga tjetri me një pikë. Për shembull, 121.122.123.124 është një lloj adrese IPv4.
Adresat IPv6 përmban tetë grupe me katër shifra heksadecimal. Grupet me katër shifra heksadecimale ndahen me dy pika.

Nga çfarë përbëhet adresa IP?

Adresa IP përbëhet nga dy pjesë: pjesa e parë është ID e rrjetit, e cila përfshin tre numrat e parë të adresës, numri i fundit është ID-ja e hostit. Pra, duke marrë parasysh IP 121.122. 123.124, mund të themi se 121.122.123 është ID-ja e rrjetit ndërsa 124 është ID-ja e hostit.
ID-ja e rrjetit tregon se në cilin rrjet është pajisja. ID-ja e hostit identifikon pajisjen specifike në atë rrjet.

A mund ta fshehësh adresën IP?

Po, nëse nuk dëshiron të shfaqësh adresën tënde IP mund ta maskosh duke përdorur një rrjet privat virtual (VPN). VPN pengon rrjetin tënd të zbulojë adresën tënde IP.

Kur u shpik adresa IP?

Adresa IPv4 daton në fillim të viteve 1980, kur interneti ishte një rrjet privat i përdorur për qëllime ushtarake. Interneti, në fakt, fillimisht ishte krijuar për shpërndarjen e sigurt dhe të shpejtë të komunikimeve ushtarake në periudhën e Luftës së Ftohtë Rëndësia civile e mëvonshme e këtij projekti dhe përhapja në rritje e pajisjeve të lidhura (tableta, kompjuterë personalë, telefona inteligjentë, etj.) çuan në krijimin e një numri mbresëlënës adresash IPv4 derisa ato pothuajse u shteruan.
Kjo është arsyeja pse IPv6 u konceptua rreth dhjetë vjet më parë. Kjo seri prej tetë grupesh me katër shifra heksadecimal është në gjendje të garantojë krijimin e një sasie të madhe adresash IP, duke shmangur rrezikun e mbarimit të tyre. IPv6 po zëvendëson ngadalë IPv4por të dyja janë aktualisht në përdorim.

Çfarë është një adresë IP publike?

Një adresë IP publike është një adresë IP që përdoret për të hyrë në internet. Të kesh një adresë IP publike në ruterin tënd ose kompjuterin tënd të lejon të organizosh serverin tënd (VPN, FTP, WEB, etj.), për të aksesuar nga distanca kompjuterin tuaj ose kamerat e mbikëqyrjes video nga kudo në rrjetin global. Adresa IP publike i caktohet ruterit të rrjetit nga Ofruesi i Shërbimit të Internetit (ISP).

Çfarë është një adresë IP private?

Adresa IP private është një adresë e brendshme dhe funksionon vetëm brenda një rrjeti lokal (për shembull identifikon PC-të e një rrjeti kompanie). Nuk lejon akses në internet dhe për këtë arsye interneti nuk mund të dërgoni të dhëna. Pajisjet që janë në rrjetin lokal mund të komunikojnë me njëra-tjetrën pa ndihmën e internetit.
Në rastin e rrjeteve lokale, lidhja me internetin mund të bëhet nëpërmjet NAT (Përkthimi i Adresës së Rrjetit) i cili zëvendëson Adresa IP private me një adresë IP publike. Adresat IP private brenda të njëjtit rrjet lokal janë unike dhe nuk mund të kopjohen.

Cili është ndryshimi midis IP-së publike dhe IP-së private?

Dallimi kryesor midis adresave IP publike dhe private është distanca që mund të arrijnë dhe me çfarë janë të lidhura. Një adresë IP publike është identiteti juaj në internet dhe siguron që informacioni që jeni duke kërkuar në rrjet mund t'ju gjejë. Një adresë IP private përdoret brenda një rrjeti privat (lokal) dhe siguron një lidhje të sigurt me pajisje të tjera në të njëjtin rrjet.

Çfarë do të thotë adresa IP statike?

Adresa IP statike caktohet nga ofruesi i shërbimit të internetit (ISP) dhe karakteristikë e saj është që të mbetet gjithmonë e njëjtë. Në praktikë, IP statike nuk ndryshon kurrë. Zakonisht ajo u atribuohet serverëve ose pajisje të tjera të rëndësishme. IP statike shpesh preferohet në cilësimet e korporatës, ndërsa IP dinamike është më e popullarizuar për përdorim shtëpiak.

Cilat janë avantazhet e një adrese IP statike?

Adresa IP statike është shumë më e lehtë për t'u vendosur dhe menaxhuar me serverët DNS. Gjithashtu, adresa IP statike e bën më të lehtë për klientin t'ju gjejë nëpërmjet DNS. Kjo do të thotë që klienti do të gjejë më lehtë faqen tuaj dhe/ose shërbimet që ju po ofroni.
Adresa IP statike thjeshton punën në distancë nëpërmjet përdorimit të një rrjeti privat virtual (VPN) ose programeve të tjera të aksesit në distancë.
Statika e adresës IP siguron komunikim më të besueshëm në rasti i telekonferencave ose komunikimeve të tjera zanore dhe video pasi thjeshton përdorimin e Protokollit Voice over Internet, i ashtuquajturi VoIP.

Cilat janë disavantazhet e një adrese IP statike?

Adresa IP statike është më e lehtë për t'u hakuar sepse është e lehtë të identifikosh vendndodhjen e serverit në hapësirën e pakufishme të internetit, është më e shtrenjtë se një IP dinamike dhe mund të krijojë probleme reale Për sa i përket sigurisë. Fatkeqësisht, kushdo që ka të gjitha mjetet dhe aftësitë e dobishme për të thyer rrjetin mund të gjurmojë vendndodhjen fizike të pajisjes me të cilën lidhet ajo IP specifike statike.